Κεράσια

Γενικά στοιχεία για τα κεράσια

Τα κεράσια είναι οι καρποί του δένδρου της κερασιάς (προύνος των πτηνών), ενός φυλλοβόλου και πανέμορφου δένδρου, που ανήκει στην οικογένεια των ροδιδών, είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό, με ύψος που φτάνει τα 20 μέτρα. 

Τα κεράσια έφτασαν στην Ελλάδα, Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, από τη Μικρά Ασία. Στην Ελλάδα παράγονται στην Πιερία, την Έδεσσα, τη Ροδόπη, τα Γρεβενά, και σε άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας και θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.

Από τις εκατοντάδες ποικιλίες κερασιών, διακρίνουμε τρεις βασικές ομάδες:

  • Τα γλυκά, αυτά που τρώγονται ωμά
  • Τα ξινά που τρώγονται μαγειρεμένα και
  • Τα υβρίδια όπως τα Dukes και τα Royals, που τρώγονται ωμά αλλά χρησιμοποιούνται και σε διάφορα γλυκά.

Διατροφικά στοιχεία

*Ποσότητα ανά 100 g

Θερμίδες (kcal) 50
Λιπίδιο 0,3 g
Κορεσμένα λιπαρά 0,1 g
Πολυακόρεστο λιπαρό οξύ 0,1 g
Μονοακόρεστο λιπαρό οξύ 0,1 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 3 mg
Κάλιο 173 mg
Υδατάνθρακες 12 g
Φυτικές ίνες 1,6 g
Ζάχαρη 8 g
Πρωτεΐνη 1 g
Βιταμίνη A 1.283 IU
Βιταμίνη C 10 mg
Βιταμίνη D 0 IU
Βιταμίνη B6 0 mg
Βιταμίνη B12 0 µg
Ασβέστιο 16 mg
Σίδηρος 0,3 mg
Μαγνήσιο 9 mg

Εποχικότητα κερασιών

Δείτε την εποχικότητα ως προς την παραγωγή και τη συγκομιδή των κερασιών μας:

ΠΟΙΚΙΛΙΑΙΑΝΦΕΒΜΑΡΑΠΡΜΑΪΙΟΥΝΙΟΥΛΑΥΓΣΕΠΟΚΤΝΟΕΔΕΚ
Κεράσια
ΠΟΙΚΙΛΙΑΜΑΪΙΟΥΝΙΟΥΛ
Κεράσια