Μανταρίνια

Γενικά στοιχεία για τα μανταρίνια

Η μανταρινιά (Citrus reticulata, C. Clementine, C. deliciosa) είναι αειθαλές καρποφόρο δέντρο μικρού μεγέθους και ανήκει στα εσπεριδοειδή. Το μέγιστο ύψος της σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φτάσει τα έξι μέτρα, με τρία μέτρα διάμετρο. Έχει πολύ πυκνό φύλλωμα από μικρά, ωοειδή, δερματώδη, στιλπνά και βαθυπράσινα φύλλα.

Ανθοφορεί την άνοιξη και το καλοκαίρι με μικρά, έντονα αρωματικά άνθη λευκού χρώματος. Η μανταρινιά προτιμά τις ηλιόλουστες και προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους και τον παγετό θέσεις φύτευσης. Ευδοκιμεί σε εδάφη γόνιμα, μέση σύστασης, ουδέτερα έως αλκαλικά αλλά όχι ασβεστώδη, με καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται τακτικές αρδεύσεις και συστηματικές λιπάνσεις. Σημαντικό είναι και το ετήσιο κλάδεμα της μανταρινιάς με σκοπό την αραίωση του πολύ πυκνού της φυλλώματος, ώστε να αποφεύγονται οι προσβολές από κοκκοειδή.

Θρεπτική αξία

Vitamin B (mg/100g) 0.8 mg
Vitamin C (mg/100g) 30 mg
Vitamin E (mg/100g) 0.6 mg
Potassium (mg/100g) 150 mg
Calcium (mg/100g) 33 mg
Magnesium (mg/100g) 11 mg

Οι ποικιλίες μας

Οι ποικιλίες μας είναι οι παρακάτω και χωρίζονται βάσει της περιόδου συγκομιδής τους:

  • CLEMENULES OR CLEMENTINE (Πρώιμη περίοδος)
  • ΗΕRNANDINA (Όψιμη περίοδος)

ΠΡΩΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

CLEMENULES OR CLEMENTINE

Μετάλλαξη από την ποικιλία Clementina fina προερχόμενη από την περιοχή της Nules (Castelion). Το δέντρο είναι σφριγηλό, έχει λίγα αγκάθια και μερικά μικρά κλαράκια με αρκετούς οφθαλμούς. Η ανθοφορία του μπορεί να παρουσιαστεί κλιμακωτή με το χρόνο. Η γύρη έχει πολύ υψηλό ποσοστό βλαστικής ικανότητας.

Χαρακτηριστικά του φρούτου

  • Βάρος (g): 95 – 105
  • Διάμετρος (mm): 57- 65
  • Μορφή: Διάμετρος / =1,31
  • Φλοιός (mm): 2,0-2,5
  • Χρώμα: Έντονο Πορτοκαλί Δείκτης Χρώματος = 18
  • % Χυμός: 47- 55
  • Κουκούτσια: Όχι
  • Καρποφορία: Υψηλή
  • Περίοδος Συγκομιδής: 1 Νοεμβρίου – 15 Ιανουαρίου
  • Αγρονομικές Παρατηρήσεις: Ευαίσθητη στο δυνατό άνεμο. Η ανθοφορία μπορεί να είναι ελλιπείς σε θερμές περιοχές.

Εξέλιξη της οξύτητας του φρούτου και του βαθμού ωρίμανσης

ΟΨΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΗΕRNANDINA

Μετάλλαξη της ποικιλίας Clementina fina που προήλθε από την περιοχή του Picasset (της Valencia). Το δέντρο είναι σφριγηλό και χωρίς αγκάθια. Η βιωσιμότητα της γύρης είναι υψηλή.

Χαρακτηριστικά του φρούτου

  • Βάρος (g): 85 – 100
  • Διάμετρος (mm): 55- 60
  • Μορφή: Διάμετρος/ =1,22
  • Φλοιός (mm): 2,0-2,5
  • Χρώμα: Έντονο Πορτοκαλί Δείκτης Χρώματος = 18
  • % Χυμός: 47-52
  • Κουκούτσια: Όχι
  • Καρποφορία: Υψηλή
  • Περίοδος Συγκομιδής: 1 Ιανουαρίου – 15 Φεβρουαρίου
  • Αγρονομικές Παρατηρήσεις: Ευαίσθητη στο κρύο, ειδικά αν είναι μπολιασμένη. Υπάρχει μια τάση διαφοράς των ποσοτήτων ανά καλλιέργεια. Η αλλαγή του χρώματος του καρπού εμφανίζεται αργά, επιτρέποντας τη διατήρηση του καρπού περισσότερο χρόνο σε καλή κατάσταση, ακόμη και αν η οξύτητα είναι πάρα πολύ χαμηλή στο τέλος της περιόδου συγκομιδής

Εξέλιξη της οξύτητας του φρούτου και του βαθμού ωρίμανσης

Εποχικότητα μανταρινιών

Δείτε την εποχικότητα ως προς την παραγωγή και τη συγκομιδή των διαφορετικών ποικιλιών μανταρινιών μας:

ΠΟΙΚΙΛΙΑΙΑΝΦΕΒΜΑΡΑΠΡΜΑΪΙΟΥΝΙΟΥΛΑΥΓΣΕΠΟΚΤΝΟΕΔΕΚ
CLEMENULES OR CLEMENTINE
ΗΕRNANDINA
ΠΟΙΚΙΛΙΑΙΑΝΦΕΒΝΟΕΔΕΚ
CLEMENULES OR CLEMENTINE
ΗΕRNANDINA