Πατάτες

Γενικά στοιχεία για τις πατάτες

Οι πατάτες (επιστ. Σολανόν το κονδυλόριζονSolanum tuberosum) γνωστές και ως «γεώμηλο», είναι φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των  Σολανιδών  (Solanaceae). Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. 

Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της  Κολομβίας. Περιοχές όπου ζούσαν  Ινδιάνοι,  Ίνκας, και Αζτέκοι. Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η πατάτα είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα της βασικής διατροφής του πληθυσμού. Στη χώρα μας καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις εποχές από τη νότια Κρήτη μέχρι το Αμύνταιο και το Νευροκόπι στο βορρά. Η φύτευση αρχίζει το Δεκέμβριο στη νότια Κρήτη και τελειώνει το Απρίλιο στο Νευροκόπι. 

Διατροφικά στοιχεία

*Ποσότητα ανά 100 g

Θερμίδες (kcal) 76
Λιπίδιο 0,1 g
Κορεσμένα λιπαρά 0 g
Πολυακόρεστο λιπαρό οξύ 0 g
Μονοακόρεστο λιπαρό οξύ 0 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 6 mg
Κάλιο 421 mg
Υδατάνθρακες 17 g
Φυτικές ίνες 2,2 g
Ζάχαρη 0,8 g
Πρωτεΐνη 2 g
Βιταμίνη A 2 IU
Βιταμίνη C 19,7 mg
Βιταμίνη D 0 IU
Βιταμίνη D 0 IU
Βιταμίνη B6 0,3 mg
Βιταμίνη B12 0 µg
Ασβέστιο 12 mg
Σίδηρος 0,8 mg
Μαγνήσιο 23 mg

Εποχικότητα Πατατών

Δείτε την εποχικότητα ως προς την παραγωγή και τη συγκομιδή των πατατών μας:

ΠΟΙΚΙΛΙΑΙΑΝΦΕΒΜΑΡΑΠΡΜΑΪΙΟΥΝΙΟΥΛΑΥΓΣΕΠΟΚΤΝΟΕΔΕΚ
Πατάτες
ΠΟΙΚΙΛΙΑΜΑΡΑΠΡΜΑΪ
Πατάτες