Σταφύλια

Γενικά στοιχεία για τα σταφύλια

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα και αναφέρεται και στη Βίβλο. 

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες στην Ελλάδα, όπως η σουλτανίνα Κορινθίας. Γενικότερα διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του, λευκό, κόκκινο και μαύρο. Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα του.

Διατροφικά στοιχεία

*Ποσότητα ανά 100 g

Θερμίδες (kcal) 66
Λιπίδιο 0,4 g
Κορεσμένα λιπαρά 0,1 g
Πολυακόρεστο λιπαρό οξύ 0,1 g
Μονοακόρεστο λιπαρό οξύ 0 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 2 mg
Κάλιο 191 mg
Υδατάνθρακες 17 g
Φυτικές ίνες 0,9 g
Ζάχαρη 16 g
Πρωτεΐνη 0,6 g
Βιταμίνη A 100 IU
Βιταμίνη C 4 mg
Βιταμίνη D 0 IU
Βιταμίνη B6 0,1 mg
Βιταμίνη B12 0 µg
Ασβέστιο 14 mg
Σίδηρος 0,3 mg
Μαγνήσιο 5 mg

Εποχικότητα σταφυλιών

Δείτε την εποχικότητα ως προς την παραγωγή και τη συγκομιδή των διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιών μας:

ΠΟΙΚΙΛΙΑΙΑΝΦΕΒΜΑΡΑΠΡΜΑΪΙΟΥΝΙΟΥΛΑΥΓΣΕΠΟΚΤΝΟΕΔΕΚ
Victoria
Italia
Thomson
Crimson
ΠΟΙΚΙΛΙΑΙΟΥΛΑΥΓΣΕΠΟΚΤ
Victoria
Italia
Thomson
Crimson