Βερίκοκα
Γενικά στοιχεία για τα βερίκοκα
Το βερίκοκο είναι σαρκώδης, σφαιρικός, με αυλακωτή κοιλιακή ραφή. Ο πυρήνας (κουκούτσι) είναι ξυλώδης και στο εσωτερικό του περιέχει 1-2 σπόρια με πικρή γεύση που μοιάζουν με αμύγδαλα και χρησιμοποιούνται στην φαρμακοποιία.
Το σαρκώδες και χυμώδες περικάρπιο είναι εύγευστο, γλυκό και έχει χρώμα πορτοκαλοκίτρινο. Το εξωτερικό του βερίκοκου (φλούδα) είναι λεπτό, συνήθως χνουδωτό και είναι χρώματος κίτρινου με μερικές κόκκινες κηλίδες στη μπροστινή του πλευρά.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και κάλιο. Επίσης περιέχει βιταμίνες C, Β1, Β2 και φυσικό σάκχαρο. Επίσης τα βερίκοκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Το βερίκοκο καταναλώνεται νωπό ως φρούτο. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί και αποξηραμένο, γίνεται μαρμελάδα, κομπόστα, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και γίνεται λικέρ και χυμός.
Διατροφικά στοιχεία
Θερμίδες (kcal) | 48 |
Λιπίδιο | 0,4 g |
Κορεσμένα λιπαρά | 0 g |
Πολυακόρεστο λιπαρό οξύ | 0,1 g |
Μονοακόρεστο λιπαρό οξύ | 0,2 g |
Χοληστερόλη | 0 mg |
Νάτριο | 1 mg |
Κάλιο | 259 mg |
Υδατάνθρακες | 11 g |
Φυτικές ίνες | 2 g |
Ζάχαρη | 9 g |
Πρωτεΐνη | 1,4 g |
Βιταμίνη A | 1.926 IU |
Βιταμίνη C | 10 mg |
Βιταμίνη D | 0 IU |
Βιταμίνη B6 | 0,1 mg |
Βιταμίνη B12 | 0 µg |
Ασβέστιο | 13 mg |
Σίδηρος | 0,4 mg |
Μαγνήσιο | 10 mg |


Εποχικότητα βερίκοκων
Δείτε την εποχικότητα ως προς την παραγωγή και τη συγκομιδή των βερίκοκών μας:
ΠΟΙΚΙΛΙΑ | ΙΑΝ | ΦΕΒ | ΜΑΡ | ΑΠΡ | ΜΑΪ | ΙΟΥΝ | ΙΟΥΛ | ΑΥΓ | ΣΕΠ | ΟΚΤ | ΝΟΕ | ΔΕΚ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Βερίκοκα |
ΠΟΙΚΙΛΙΑ | ΜΑΪ | ΙΟΥΝ | ΙΟΥΛ | ΑΥΓ |
---|---|---|---|---|
Βερίκοκα |